Att äta rätt

Detdär med kost och att äta rätt är för många ett stort mysterium
- Hur går man ner i vikt?
- Hur ska man portionera upp maten?
- Är light bättre än feta produkter?
- Hur ofta ska man äta?

Dessa frågor ska jag besvara så enkelt och kort jag kan. Egentligen gör vi det svårare än vad det faktiskt är. Det finns några enkla basregler att följa för att lyckas med en viktnedgång.


- Hur går man ner i vikt?
Att gå ner i vikt är egentligen inte så svårt som man tror - det handlar bara om att göra av med mer än vad du stoppar i dig. Kalori in - kalori ut. Du kan lätt räkna ut hur mycket kalorier du behöver genom att följa följande uträkningsmetod:

Män: 66.5 + (13.75 x kg) + (5.003 x cm) - (6.775 x ålder)

Kvinnor: 655.1 + (9.563 x kg) + (1.850 x cm) - (4.676 x ålder)

Slutsiffran är ditt BEE, dvs ditt basala energibehov vid vila.

Därefter multipliceras BEE:t med en stress- och aktivitetsfaktor från 1.2 - 2.0, där 1.2 är en dag framför datorn och 2.0 är en idrottsmans dag inom en konditionsgren, och från summan du får fram (som alltså visar det energiintag du behöver för att du ska stå still i vikt) drar du av 500 kcal. Det är kaloriintaget som du bör ligga på för att uppnå viktminskningen av ett halv kilo per vecka!


Hur ska man portionera upp maten?
Man bör aldrig utesluta varken protein, fett eller kolhydrater eftersom alla dessa olika delar behövs för att bygga upp en stark och smidig kropp. Att däremot minska ner på kolhydraterna och höja proteinintaget är dock någonting jag rekomenderar främst till de som vill öka i muskelmassa. Fett ska man absolut inte vara rädd för eftersom bra fetter bränner dåliga fetter. Därav bör du alltså ha koll på vad det är för fetter du stoppar i dig - alla är inte bra.


Är lightprodukter bra?
Jag åt själv en del lightprodukter förr men har ändrat om min kost totalt efter att ha läst om hur mycket skit det faktiskt är i lightprodukter. Kroppen vet inte vart den ska göra av de främmande ämnena och dessutom så saktar det ner förbränningen. Därför tycker jag att fetare produkter med mindre socker är att rekomendera!


Hur ofta ska man äta?
Du bör äta ungefär var tredje timme för att hålla insulinnivåerna under balans. Detta minskar sötsug och håller förbränningen på en jämn och bra nivå. Lägg upp kosten så att du får i dig ca 5-6 mål om dagen:
Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag, kvällsmål

Kit Merta

Grymt snygg blogg ! (:

2010-04-25 @ 20:11:57
URL: http://kitmerta.blogg.se/
Jenny

sv: Tack så mycket! :) Gillar din blogg jag med. Grymt snygg design!

2010-04-25 @ 20:25:20
URL: http://onewaytorock.blogg.se/

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0